W sklepach właśnie pojawiły się koszyczki z kurkami. Długo nie zastanawiając się wrzuciłam paczuszkę do koszyka z zakupami i tym sposobem dzisiaj na obiad zaserwowałam jajecznicę z kurkami. Wyszła wyśmienicie.
Potrzebne składniki:
- 500 g kurek,
- 6 jajek,
- mała cebula,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- suszona lub świeża pietruszka,
- sól,
- pieprz,
Kurki i cebulkę kroimy w kostkę. Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulkę na złocisty kolor. Do cebulki dorzucamy kurki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.
Gdy kurki nam się duszą, do miseczki wbijamy jajka dodajemy śmietanę i pietruszkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Masę jajeczną wlewamy na patelnię mieszając od czasu do czasu do momentu ścięcia się jajecznicy. Gotową jajecznicę podajemy z wiejskim chlebem posmarowanym masłem.
Smacznego!!!
Podany przepis jest porcją na 2 osoby.
Przepis inspirowany przepisem p.Magdy Gessler.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz