wtorek, 25 sierpnia 2015

PRZEPIS NA JAJECZNICĘ Z KURKAMI

          Sezon na grzybobranie dopiero się zaczyna. Uwielbiam wrzesień za początek złotej jesieni oraz za sezon na grzyby. Chodzenie po lesie i szukanie owocników sprawia mi niezwykle ogromną przyjemność. Odprężenie, wyciszenie, uspokojenie jednym słowem relax to uczucie daje mi grzybobranie. Obfite zbieranie zawsze owocuje w pyszne pierogi z grzybami. Na pierogi jestem zmuszona jeszcze chwilę poczekać ale na jajecznice z kurkami już nie!!!
           W sklepach właśnie pojawiły się koszyczki z kurkami. Długo nie zastanawiając się wrzuciłam paczuszkę do koszyka z zakupami i tym sposobem dzisiaj na obiad zaserwowałam jajecznicę z kurkami. Wyszła wyśmienicie.

Potrzebne składniki:
- 500 g kurek,
- 6 jajek,
- mała cebula,
- 2 łyżki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- suszona lub świeża pietruszka,
- sól,
- pieprz,



Kurki i cebulkę kroimy w kostkę. Następnie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy cebulkę na złocisty kolor. Do cebulki dorzucamy kurki, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut.


Gdy kurki nam się duszą, do miseczki wbijamy jajka dodajemy śmietanę i pietruszkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.




Masę jajeczną wlewamy na patelnię mieszając od czasu do czasu do momentu ścięcia się jajecznicy. Gotową jajecznicę podajemy z wiejskim chlebem posmarowanym masłem.



Smacznego!!!

Podany przepis jest porcją na 2 osoby.

Przepis inspirowany przepisem p.Magdy Gessler.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz