Dzisiaj na blogu będzie o moim odkryciu sprzed kilkunastu miesięcy. Opiszę Wam cudowne właściwości oleju kokosowego. Każdy z Was zna wiórki kokosowe czy przepyszne mleczko kokosowe, ale czy słyszeliście o oleju?
Olej otrzymywany jest po przez tłoczenie na ciepło i na zimno miąższu orzecha. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprynowy, stearynowy i kapronowy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, linolowy i linolenowy). Olej w temperaturze pokojowej ma konsystencje stałą, a na dłoni momentalnie się roztapia.
Olej kokosowy ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce oraz posiada wiele właściwości zdrowotnych.
Zastosowanie w kuchni.
Możemy na nim smażyć ( nie pali się), smarować pieczywo czy używać do pieczenia.
W kosmetyce znajduje zastosowanie do nawilżania ciała, jako maseczka na twarz czy idealna odżywka do włosów.
Olej jest najzdrowszy dla naszego organizmu, ma wiele korzystnych działań na nasze ciało.
Przede wszystkim ma działanie bakerio- i wirusobójcze, przy regularnym spożywaniu oleju ( 2 łyżeczki dziennie) pomaga nam spalić tłuszcz brzuszny. Ponadto pomaga w gojeniu ran, działa przeciw wrzodom, poprawia funkcjonowanie mózgu, jest alternatywą dla niesteroidowych leków przeciw zapalnych, działanie przeciw grzybicze, poprawia stan kości, jest również dobrym filtrem UV.
Dla mnie jest idealną alternatywą balsamu do twarzy i ciała oraz odżywką do włosów. Ciało jest bardziej elastyczne, nawilżone. Skóra twarzy jest bardziej promienna, koloryt cery poprawia się i nie zatyka porów. Na włosy olej nakładam na noc i rano zmywam. Włosy są nawilżone, łatwiej się rozczesują i są jedwabiste w dotyku.
Każdemu polecam olej kokosowy do jedzenia, smażenia, smarowania i nawilżania.
Olej otrzymywany jest po przez tłoczenie na ciepło i na zimno miąższu orzecha. Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, kaprynowy, stearynowy i kapronowy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy, linolowy i linolenowy). Olej w temperaturze pokojowej ma konsystencje stałą, a na dłoni momentalnie się roztapia.
Olej kokosowy ma zastosowanie w kuchni, kosmetyce oraz posiada wiele właściwości zdrowotnych.
Zastosowanie w kuchni.
Możemy na nim smażyć ( nie pali się), smarować pieczywo czy używać do pieczenia.
W kosmetyce znajduje zastosowanie do nawilżania ciała, jako maseczka na twarz czy idealna odżywka do włosów.
Olej jest najzdrowszy dla naszego organizmu, ma wiele korzystnych działań na nasze ciało.
Przede wszystkim ma działanie bakerio- i wirusobójcze, przy regularnym spożywaniu oleju ( 2 łyżeczki dziennie) pomaga nam spalić tłuszcz brzuszny. Ponadto pomaga w gojeniu ran, działa przeciw wrzodom, poprawia funkcjonowanie mózgu, jest alternatywą dla niesteroidowych leków przeciw zapalnych, działanie przeciw grzybicze, poprawia stan kości, jest również dobrym filtrem UV.
Dla mnie jest idealną alternatywą balsamu do twarzy i ciała oraz odżywką do włosów. Ciało jest bardziej elastyczne, nawilżone. Skóra twarzy jest bardziej promienna, koloryt cery poprawia się i nie zatyka porów. Na włosy olej nakładam na noc i rano zmywam. Włosy są nawilżone, łatwiej się rozczesują i są jedwabiste w dotyku.
Każdemu polecam olej kokosowy do jedzenia, smażenia, smarowania i nawilżania.
Baaardzo przydatne porady, kwintesensja tego, co ma być powiedziane o oleju, zwięźle i na temat, zero przynudzania.. Gorąco polecam cały blog. Anita z Wałbrzycha
OdpowiedzUsuńMożna się dużo dowiedzieć o tym oleju, zawsze szukałam takich informacji w jednym miejscu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWidać, że autorka zna się na rzeczy, a olej kokosowy to rzeczywiście cud natury
OdpowiedzUsuńA gdzie go można nabyć? Tylko w aptece? No i to co najważniejsze ile kosztuje i na ile starcza ;)
OdpowiedzUsuńMożna kupić w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością. Na jak długo wystarcza ciężko powiedzieć w zależności od stosowania, ale do ciała zamiast balsamu spokojnie na miesiąc wystarczy. Ja za swój zapłaciłam coś koło 11zł.
UsuńPozdrawiam
Eee no to nie tak drogo :)
OdpowiedzUsuńJestem DIETETYKIEM i naprawdę nie macie pojęcia na temat oleju kokosowego jako produktu spożywczego.
OdpowiedzUsuńDlaczego osoby, które się na tym nie znają, polecają spożywanie oleju kokosowego ?! Wprowadzasz w błąd ludzi!
Olej kokosowy wcale nie jest dobry do spożywania, jest wręcz nie zdrowy!
Zapycha tętnice, posiada znikome ilości NNKT (nienasyconych kwasów tłuszczowych), a duże ilości kwasów tłuszczowych, które nie są dla nas wskazane.
NADAJE się do smażenia, ponieważ faktycznie nie pali się szybko, ale nie jest zdrowy.
A spożywanie 2 łyżek/łyżeczek oleju dziennie (!) to jakaś kpina.
Radzę się douczyć i wtedy dawać złote rady,
Pozdrawiam.
Faktycznie słyszałam ostatnio o tym iż, olej jest niezdrowy, ale każdy przy zdrowych zmysłach nie będzie go jadł latami czy miesiącami. Podałam kilka wskazań a w szczególności polecam go jako alternatywę dla kosmetyków na ciało.
UsuńDziękuję za komentarz i konstruktywną krytykę, która jest zawsze mile widziana.
Pozdrawiam
Wszystko trzeba używać z głową w tym olej kokosowy Bio oczywiście są zdrowsze dla naszego organizmu jednak trzeba je stosować z rozwagą.
OdpowiedzUsuń