sobota, 21 lutego 2015

PRZEPIS NA MIRUNĘ OBSYPANĄ PIETRUSZKĄ

          Idealny smaczny, zdrowy i pożywny obiad bez ziemniaków, dodatków mąki i głębokiego tłuszczu. Pomysł bardzo prosty a przyrządzenie zajmuje dosłownie 15 minut. 
          Występuje w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego o kim mowa a pysznej mirunie. Rybę możemy kupić w niedużych płatach a jeden idealnie nadaje się na jedną porcję obiadową dla jednej osoby. Miruna jest rybą chudą lecz po przyrządzeniu nie jest sucha. W naszej diecie warto do menu wprowadzić 2-3 obiady rybne tygodniowo. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, dobrze przyswajalnego białka, witaminy D  i jodu korzystnie wpłyną na nasz stan zdrowia, poprawę krążenia, zawartość dobrego cholesterolu, wygląd skóry, włosów i paznokci oraz zawierają serotoninę czyli hormon szczęścia.


Do przyrządzenia dania z  miruny dla dwóch osób potrzebujemy:


2 płaty ryby,
szczyptę soli,
szczyptę pieprzu,
pęczek świeżej natki pietruszki,
pół kalafiora,
1 łyżkę oliwy z oliwek,
1 łyżkę sezamu,
2 ćwiartki cytryny,

          Rybę dokładnie myjemy, zdejmujemy z niej skórę i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek kładziemy mirunę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Gdy obracamy rybę na drugą stronę obsypujemy ją obficie natką pietruszki. W międzyczasie gotujemy w tradycyjny sposób kalafiora, pokrojonego w niewielkie różyczki.
          Rybę i kalafiora wykładamy na talerz, obok kładąc cytrynę. Kalafiora obsypujemy sezamem.
          Prawda że prosty i szybki przepis na pyszny obiad, a jeśli Wam brak pomysłu na jutrzejsze danie zachęcam do skorzystania z przepisu.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz